Capodistrias gróf

Az első kormányzó

A Dafnis család olívaolaj termékei a szabad Görögország első kormányzójának, a modern görög állam megalapítójának tiszteletére kapták a nevüket.
Ioannis Capodistrias gróf (1776-1831) Korfu szigetén született, nemesi családban. Orvostudományt, filozófiát és jogot tanult, de már ifjúkorában politikai szerepet vállalt.
Korfu a Jón-szigetek közé tartozik. Ezek a szigetek alapították 1799-ben a Hét Sziget Köztársaságot, Görögország első független területét, ami húsz évvel előzte meg az ország többi részének függetlenségét. Capodistrias volt a Hét Sziget Köztársaság vezető minisztere, ő szervezte meg a közszférát, és iskolákat alapított ahonnan neves görög tudósok kerültek ki, akik később hozzájárultak az új görög állam fejlődéséhez. Capodistrias hozzáértése felkeltette az orosz diplomáciai körök figyelmét, ezért, amikor a Hét Sziget Köztársaság a napóleoni Franciaország fennhatósága alá került, és elveszítette önállóságát, a gróf az orosz cár szolgálatába szegődött.

Oroszországi külügyminiszteri pozíciójában megpróbálta befolyásolni a cárt a görögök érdekében, és fontos nemzetközi kapcsolatokra tett szert. Amikor kitört a görög forradalom, Capodistrias anyagi és erkölcsi támogatást szerzett honfitársainak. 1827-ben az újonnan megalakult görög nemzetgyűlés a szabad Görögország első államfőjévé választotta, „kyvernitis” azaz kormányzó tisztségben.

Már nem érte meg, hogy szeretett szülőföldje, Korfu szigete Görögországhoz csatlakozzon. Korfut 1864-ben adta át a brit kormány Görögországnak.

Capodistrias nyaralója a szigeten, Koukournitsa, ma múzeumként funkcionál.