LIANOLIA, KORFU SZÜLÖTTE

Nemzetközi kutatások kimutatták, hogy az olajbogyó, és a belőle sajtolt olívaolaj minősége nagyban függ az olajbogyó fajtájától. A Lianolia olajfa Korfu és a Jón-tengeri régió jellegzetes variánsa. Igényes fajta, ami a megfelelő körülmények között, kellő gondozással, kivételes minőségű extra szűz olívaolajat ad, melynek különlegesen magas a jótékony polifenol-tartalma.

Korfu szigetén hozzávetőleg négymillió olajfa nő, vadon termő fák és nemesített fák egyaránt. A sziget olajfái különlegesek. Vannak közöttük olyanok, amiket több száz éve ültettek; Korfun találhatóak a világ legrégebbi olajfaligetei. A XVI. században a velencei megszállás idején a sziget a Vatikán számára termelt olívaolajat. A fák nem pusztultak el a görög háborúk során, és akár 25 méter magasra is megnőnek, az olajbogyó és olívaolaj mellett hűs árnyékot is adnak. Számos művészt ihlettek meg Korfu vénséges olajfaligetei. Kynopiastes-ben olajbogyó-múzeum található, ahol a látogatók érdekes tárlatok segítségével nyerhetnek bepillantást az olajbogyó feldolgozásának műveleteibe.

OLAJFALIGETEK

A család olajfaligetei Agios Mathios falu közelében, a Gamillios-hegyen zöldellnek, a tengerszint magassága és 130 méter között. A Dafnis család három nemzedéke gondozza nagy szeretettel az öreg Lianolia olajfákat, melyek közül a legifjabb is megvan száz éves. Néhány fa ötszáz évnél is régebb óta virul a tenger felé néző, lankás, termékeny hegyoldalon.

Mind az 1500 olajfájukat barátjuknak tekintik. Egészségük titka, hogy ügyelnek a gyökerek, törzsek és levelek egyensúlyára, és odafigyelnek a fiatalabb és idősebb fák különböző szükségleteire. A többi a természet dolga; a nap, a szél és az eső segíti Őket.

IDEÁLIS MIKROKLÍMA AZ OLAJFÁK SZÁMÁRA

Az olajfák kedvelik a Földközi-tengeri térség klímáját, ahol a tél enyhe, a nyár pedig száraz és forró. Korfu Görögország legészakibb olajbogyótermelő területe. Jelentősen több itt a csapadék, mint Görögország többi részén, és ez ideális mikroklímát biztosít a nagyigényű Lianolia fajtának. A Lianolia olajfa különösen kedveli a magas nedvességtartalmú talajt és levegőt. Ilyen körülmények között gazdag lombot és kitűnő minőségű termést hoz.

SZÜRETELÉSI TECHNOLÓGIÁK

Az olívaolaj előállításának egyik legfontosabb lépése a betakarítás. Fáik idősek, ezért igen magasak is. Elérik a 15-25 métert, így a megszokott szüretelő létrákkal nem lehet elérni a termést, ami megnehezíti a betakarítást. Sok gazda bottal veri le a bogyókat, vagy erőteljesen rázza a fák törzsét, de így eltörhetnek a gallyak, és a következő év termésére is káros hatással lehet a bánásmód.

Tisztelik a természet nagylelkű ajándékát

A Dafnis családban kifejlesztettek egy saját módszert. Kézzel szüretelnek, egy robotkar segítségével, ami nem több mint 15 másodpercig rezeg finoman, tehát nem rázza meg a fát, és nem okoz sérülést az ágaknak. Az olajbogyók egy kissé megemelt pamut hálóba hullanak, hogy ne a földre essenek, mivel ettől összetörhetnek. A szüret ideje nagyon fontos. A betakarítás októberben kezdődik, néhány nappal azelőtt, hogy az éretlen zöld bogyók beérnének. Természetesen nem minden bogyó érik ugyanakkor, ezért nagyon fontos a munka pontos megszervezése ahhoz, hogy pontosan a megfelelő időben legyen a szüretelés. A szüret általában egy három héten át tartó időszak. A leszüretelt termést a betakarítástól számított 24 órán belül a családi olajmalomba kerül kisajtolásra. Óvatos, és a természet nagylelkűségét tiszteletben tartó szüretelési metódus eredménye, hogy fáik kis mennyiségű, de rendkívül magas minőségű olajbogyót teremnek. Más termelők egy-egy fáról 350 kg termésre számítanak, A Dafnis család egy-egy fáról körülbelül 50 kg tökéletes olajbogyót szüretel.